luni, 15 noiembrie 2010







                                                                       Muzeul de fizica



                                                       Muzeul de stiinte ale naturii





luni, 8 noiembrie 2010

1 noiembrie 2010

            Luni, 1 noiembrie, in cadrul scolii noastre a avut loc Evenimentul Educational "Vasile Stefanica" editia a-V-a. Ziua a debutat cu primirea invitatilor si vizita la Cimitirul din deal  insotiti de domnul profesor Rus Ilie si de doamna profesoara Badulescu Laura, unde am tinut un moment de reculegere in cinstea lui Vasile Strefanica. Intorsi de la cimitir am vizitat muzeele de istorie, de fizica si de stiinte ale naturii, unde am vazut multe lucruri interesante.In sala de sport a avut loc Concursul 166+, unde concurenti au raspuns la intrebari despre profesori de fizica ce au profesat din 1844 si pana astazi in Institutul vulcanian.
              In cadrul acestui eveniment au fost mai multe sectiuni cu referire la fizica cum ar fi: Fizica aplicata, Fizica teoretica si Fizica computationala. La ora 12 am intrat pe sectiuni unde au fost prezentate diferite lucrari de fizica.Impreuna cu colegile  mele, Duma Laura si Tiriteu Lavinia, am condus sectiunea Fizica Computationala, unde am avut ocazia sa aflam lucruri interesante despre fizica.La ora 15 a avut loc premierea participantilor  pe toate cele 3 sectiuni.
              Pentru mine ziua de luni a fost o zi frumoasa, o zi in care am descoperit lucruri noi despre Liceul in care invat.

luni, 18 octombrie 2010

EVENIMENTUL EDUCAŢIONAL „ŞTEFĂNICĂ VASILE”
Catedra de  fizică din Colegiul Naţional „Samuil Vulcan” şi-a propus organizarea unui eveniment educaţional de fizică. Fizica  în afară de ramurile tradiţionale teoretică şi experimentală are actualmente în fizica computationala un al treilea pilon. Ideea de a promova triada: experimentală, teoretică şi computaţională, repunere-n valoare a fondului său de aparatură de laborator (datând din secolul XIX) şi redescoperirea trecutului tehnico-meşteşugăresc a acestei zone, adică a Văii Superioare a Crişului Negru, reprezintă scopul nostru şi aportul specific în  sistemul educaţional românesc.
În acceptiune curentă, fizica aplicată izvorăşte din adevărurile fundamentale şi conceptele de bază ale fizicii şi se concentrează pe aplicarea acestora în dispozitive şi sisteme practice şi în proiecţiile fizicii în alte domenii ale ştiinţei.
În cadrul acestui eveniment, numit de noi EVENIMENTUL EDUCAŢIONAL „ŞTEFĂNICĂ VASILE” şi pomenit în continuare prin acronimul EvEsv2010, dorim să implicăm elevii de liceu din judeţele din Crişana de sud / Partium (Bihor, Arad, Béké şi Csongrád) în  realizarea de proiecte (lucrări experimentale, software, afişe, graffiti, prezentări multimedia etc.).
Participarea în  cadrul EvEsv2010 se realizează prin completarea prealabilă a unui formular de inscriere a fost trimis fiecarei unităţi şcolare invitate.
Participarea a fost individuală sau în  grupuri de maxim 6 elevi; de asemenea, pot fi coordonati, la cerere, de un profesor de fizică.
Mentionăm că acesta nu trebuie să schiteze sau sa realizeze proiectul elevilor, ci să-i îndrume şi să faciliteze o bună intelegere şi o comunicare eficientă în cadrul grupului.
Formularul de inscriere a conţinut atât datele personale (nume, prenume, adresa, număr de telefon, adresa de email, dacă are) ale elevului/grupului de elevi şi ale profesorului coordonator care au participat la realizarea proiectului (afiş, prezentare multimedia, lucrare experimentală), cât şi un rezumat al acestuia.
Sectiunile de participareau sunt următoarele:
I. EvEsv 2010: 30 X 2010 / Secţiunea – Senior
II. EvEsv 2010: 1 XI 2010/ Secţiuni - Junior
1.     Fizică aplicată
2.     Fizică teoretică
3.     Fizică computaţională
a.     Lucrări de artă despre fizică şi aplicaţiile ei în tehnică
b.     Video filme pe teme tehnico-ştiinţifice
c.      Simulări de fenomene fizice
d.     Animaţie
e.      Fizică horror
f.       Surf  pe internet
4.     Expoziţia 23+(InfoRetroCnsv 1987-2010)
5.     Concurs: 167 (despre profesori de fizică ce-au profesat din 1844 şi până astăzi în Institutul vulcanian)
Vizite:
1.     Cimitir – comemorare;
2.     Muzeul de fizică;
3.     Muzeul de ştiinţele naturii;
4.     Muzeul de istorie;